B2B-marketing evolueert voortdurend om trends rondom technologie en consumentenvoorkeuren bij te houden. Omdat de meeste consumenten hun ‘klantreis’ online beginnen, is de grootste uitdaging van de moderne marketeer om zichtbaar te zijn met onderscheidende content; content die aansluit bij de doelgroep. Én om deze reden zijn buyer persona’s in het leven geroepen.

Hoe goed ken jij je doelgroep? De beste manier om gehoord te worden, is door je doelgroep te begrijpen en content te maken dat met hen resoneert. Helaas is dit een stuk eenvoudiger gezegd dan gedaan. Sterker nog, 67% van de B2B-marketeers zegt dat de kloof met hun doelgroep nog te groot is.

Waarom zijn buyer persona’s belangrijk?

De hele organisatie bijeengeroepen om aan de slag te gaan met het creëren van buyer persona’s? Daar ga je de vruchten van plukken. De volgende statistieken spreken voor zich:

 • Bedrijven die hun lead- en omzetdoelstellingen halen, hebben 4 keer zoveel kans om persona’s te gebruiken in vergelijking met bedrijven die hun lead- en omzetdoelstellingen niet halen.
 • 93% van de bedrijven die de lead- en omzetdoelstellingen overtreffen, zegt het klantenbestand gesegmenteerd te hebben naar buyer persona’s.
 • 56% van de bedrijven genereert kwalitatievere leads door het gebruik van buyer persona’s.
 • 36% van de bedrijven heeft een kortere verkoopcyclus gecreëerd met het gebruik van buyer persona’s.
 • 24% van de bedrijven heeft meer leads gekregen met behulp van buyer persona’s.

Het is duidelijk dat buyer persona’s een enorme impact kunnen hebben op je B2B-marketingstrategie, van contentmarketing tot branding en sales-enablement. Weet je niet waar te beginnen? Lees hier onderstaand de stapsgewijze handleiding voor het creëren van buyer persona’s voor jouw B2B-organisatie.

Buyer Persona template voor B2B marketeers

Hoe stel je een buyer persona op?

Het begint met gegevens verzamelen en observeren. De ene organisatie zal daar een andere methode voor gebruiken dan de andere. Enkele manieren waar je aan kunt denken:

 • Analyseer je bestaande gegevens. Exporteer contact- en klantgegevens op een manier dat het eenvoudig te analyseren is. Welke patronen of overeenkomsten zie je? Heb je veel klanten met een bepaalde functietitel, leeftijd, bedrijfssector? Dit is het vermelden waard. Waarschijnlijk zie je verschillende patronen ontstaan. De meeste organisaties hebben dan ook 3 a 4 buyer persona’s.
 • Interview medewerkers van elke afdeling in je bedrijf. Marketing, Sales, Services, Financiën, HR: elke afdeling heeft een andere interactie met de klanten. Dit maakt dat iedere afdeling ook een ander perspectief heeft op wie de ‘beste’ klanten van de organisatie zijn. Besteed tijd aan het interviewen van elke afdeling om zoveel mogelijk informatie in te winnen. Besteed het grootste deel van je energie aan de Sales en Services. Zij staan immers het meest in contact met prospects en klanten.
 • Interview je beste kopers. Identificeer tien tot twintig van je beste klanten en voer een interview met hen uit. Vraag naar hun behoeften, pijnpunten, contactmomenten, beïnvloeders, wat hun er toe bracht om te kiezen voor jouw organisatie etc.
 • Optimaliseer je data-collectiemethoden. Hoe worden klantgegevens nu verzameld? Het plaatsen van formulieren op de website kan een goede zet zijn om informatie mee te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan functietitel, bedrijfsgrootte, bedrijfssector. Maak de formulieren echter niet te lang; dit is niet erg conversie bevorderend.

Zie je al overlap of bepaalde patronen ontstaan? Zodra je genoeg informatie hebt ingewonnen, wordt het tijd om je bevindingen te segmenteren in buyer persona’s. Wil je hier een handig template voor ontvangen? Vraag dan hieronder de buyer persona template aan. De interactieve (bewerkbare) PDF komt dan direct jouw kant op.

Verbeter je marketing met de inzet van buyer persona’s

Raak je de controle over de contentstrategie weleens kwijt? Heb je geen duidelijk doel voor ogen wie je probeert te bereiken en hoe je dit het beste kan doen? Je bent niet de enige. Gelukkig bieden buyer persona’s een uitkomst. Bekijk de volgende manieren voor het effectief inzetten van buyer persona’s:

 • Juiste boodschap (spreek de taal van je prospect/klant). Maak een keuze tussen informele of formele correspondentie. Draai je een campagne voor een specifieke persona? Denk dan goed na over hoe deze persoon communiceert in zijn/haar dagelijks leven. Speel hierop in met je boodschap.
 • Juiste persoon. Als het goed is segmenteer je je klantenbestand. Én dat is maar goed ook, we houden namelijk niet van irrelevante berichten. E-mailcampagnes, social ads.. segmenteer altijd waar mogelijk.
 • Juiste moment. Wanneer zijn je persona’s online? Dit verschilt vaak per kanaal. Doe hier onderzoek naar zodat de open-rate of het aantal views toeneemt. Vergeet ook niet om in te spelen op feestdagen.
 • Juiste kanaal. Zoek uit waar je persona’s actief zijn. Zitten ze de hele dag op LinkedIn, Facebook, luisteren ze liever naar podcasts of doen ze zelf actief onderzoek op Google? Kies op welke kanalen je je gaat focussen.
 • Personaliseer aanbiedingen. Stuur je persona’s aanbiedingen op basis van hun behoeften. Hoe doelgerichter het aanbod, hoe waarschijnlijker het is dat ze klant worden.
 • Verbeter het verkoopproces. Is de lead ‘sales ready’? Zorg er dan voor dat Sales de nodige informatie van marketing heeft ontvangen. Dit verbeterd de communicatie naar de prospect, versneld het proces en verhoogt het aantal uiteindelijke klanten. Laat Sales goed samenwerken met andere afdelingen en brainstorm regelmatig over de ‘fit’ van de verschillende buyer persona’s.

Tot slot

Buyer persona’s zijn een ‘must’ voor iedere organisatie die hun doelgroep beter wil leren kennen (wie niet?). Met buyer persona’s kan je beter inspelen op je prospect/klanten. Zorg ervoor dat je prospect/klant zich begrepen voelt in iedere fase van zijn/haar ‘klantreis’. Iedere afdeling in de organisatie kan daar op zijn eigen manier aan bijdragen.

Contact met Online Marketing Held

Leuk dat je deze blog hebt gelezen. Vragen over het opstellen van buyer persona’s? Stuur gerust een berichtje. Liever meteen aan de slag? Online Marketing Held faciliteert ook incompany workshops van een middag.

Sharing is caring

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op whatsapp

Waarom Online Marketing Held?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie-instellingen

Edit your consent settings or view privacy policy.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen
Scroll naar top
Krijg het gratis Buyer Persona Template nu in je inbox
Smiley

Welkom terug! Als we je ergens mee kunnen helpen.. Wij staan voor je klaar.

Smiley

Welkom terug! Als we je ergens mee kunnen helpen.. Wij staan voor je klaar.

Meld je aan voor kennis, nieuws en tips #B2B marketing

Spam? No worries. Daar houden wij ook niet van.