Bezoekers zijn niet meteen 'ready to buy'

Ken je dat? Je stopt veel geld in online advertenties, je bent overal zichtbaar én toch trek je weinig klanten aan. Eén geruststelling; je ben niet de enige. Dagelijks gaat er heel veel geld verloren in advertenties die niet op het juiste moment getoond worden. Niet alleen zonde voor jou maar ook irritant voor je doelgroep. Niemand zit te wachten op spam of een opdringerige verkoper. De oplossing? het See-Think-Do-Care model.

We weten allemaal dat het belangrijk is om te segmenteren. Je doelgroep opdelen zodat content relevant blijft voor je doelgroep. Wat we vaak vergeten is dat het minstens net zo belangrijk is om de boodschap op het juiste moment te brengen. Een klant is niet meteen ‘ready to buy’. Wat je daaraan kan doen? Dat lees je in deze blog. Als je aan ‘advertising’ doet, gaat dit je 1. Veel geld besparen 2. Meer klanten opleveren.

Waarom het See-Think-Do-Care model werkt

Het See-Think-Do-Care model werkt om een heel eenvoudige reden: je helpt je klanten. Niemand zit te wachten op spam en anno 2018 kan iedereen op elk moment ‘geholpen’ worden. Het See-Think-Do-Care model zorgt ervoor dat je je boodschap op het juiste moment aan je doelgroep toont.

Het nieuwe verkopen is de gunfactor krijgen. Hoe krijg je de gunfactor? Door gratis waarde te bieden zonder iets terug te verwachten. Of dit nu is door het schrijven van een blog of door je bezoeker door te verwijzen naar je concullega omdat hij/zij daar beter geholpen is, maakt niet uit. Waarde leveren werkt aanstekelijk en vroeg of laat maak jij van bezoekers je ambassadeurs.

Even terug naar het gratis bieden van waarden. We bevinden ons hier in de ‘See’ of ‘Think’ fase. Deze fasen zijn heel belangrijk omdat je hier laat zien wie je bent, wat je doet en waarom je dit doet. Tenzij je een monopolie positie hebt, wat heel bijzonder is, kunnen klanten bij heel veel organisaties geholpen worden. Het is dan ook niet gek als ik zeg dat je eerst een band op moet bouwen voordat je met “Laatste kans” of “Koop nu” gaat adverteren. Hoe je het See-Think-Do-Care model kan implementeren lees je in de volgende paragraaf.

De 4 fasen van het See-Think-Do-Care model implementeren

Allereerst wil ik nog even kort aanstippen dat het See-Think-Do-Care model in bijna alle gevallen van toepassing is. Op een hete zomerse dag hoef je misschien minder overtuigd te worden van het kopen van een ijsje. Echter speelt ons onderbewustzijn nog altijd een heel grote rol in de fasen voor de aankoop. Organisaties kunnen hier goed op inspelen. Ik raad je aan na het lezen van deze blog dit filmpje van Google te kijken over ‘micro moments’.

See-Think-Do-Care-model

See-fase

Het belangrijkste onderdeel in de See-fase is dat je bekendheid creëert bij je doelgroep. In deze fase is je doelgroep nog niet bekend met het product of de dienst die jij levert. Én er is nog helemaal geen koopintentie. Wat je wil bereiken is dat je op de ‘longlist’ van deze doelgroep komt te staan. Je marketingactiviteiten zijn dus gericht op bereik, vindbaarheid, informeren en bezoekers naar je website trekken. Goede online marketinginstrumenten in de See-fase zijn social-media marketing, display advertising, SEO/SEA en blogs schrijven.

Think-fase

Wat je wil bereiken in de Think-fase is dat jouw product of dienst serieus overwogen wordt bij je doelgroep. De doelgroep waar je je in de Think-fase op richt is waarschijnlijk al een heel stuk kleiner geworden dan in de See-fase. Dat maakt niet uit. De doelgroep in de Think-fase is mogelijk bereid jouw product of dienst aan te schaffen. Zorg ervoor dat jij op de ‘shortlist’ van je potentiële klant staat. Dit doe je door interactie aan te gaan met je doelgroep om zo ‘engagement’ op te bouwen. Goede online marketinginstrumenten in de Think-fase zijn display of social remarketing, SEO/SEA, affiliate marketing en het creëren van leads door middel van whitepapers en e-mailmarketing.

Do-fase

 In de Do-fase draait het om performance. Je potentiële klant weet wat hij/zij wil. De vraag is alleen bij wie op de ‘shortlist’ hij/zij dit af gaat nemen: bij jou of bij je concurrent? Onderscheiden is in de Do-fase belangrijk. Wees je bewust van je eigen meerwaarde en van die van de concurrent. Op basis hiervan kan je nog gerichter met je remarketing en e-mailmarketing aan de slag. In de Do-fase is het zaak dat je je potentiële klant aanzet tot actie. Tijd om de 7 principes van Cialdini in te zetten : )

Care-fase

In de Care-fase ga je van je klanten loyale klanten maken. Loyale klanten zijn de klanten die voortaan de See en Think-fase overslaan om meteen bij jou hun aankoop te doen. Zij zijn ook de klanten die jouw product of dienst doorpraten tegen vrienden of via social media. Klanten worden niet zomaar loyaal aan jouw organisatie. Probeer je klanten regelmatig positief te verrassen (bijvoorbeeld een keer niet digitaal maar in de vorm van een handgeschreven kaartje). Belonen, uitdagen, informeren etc. zijn ook opties. Wees creatief!

Bespaar op advertenties door middel van goede remarketing

Remarketing is een belangrijk onderdeel om deze customer journey tot een succes te brengen. Het leuke is dat er digitaal heel veel te meten valt. Zo kan je nagaan waar in het See-Think-Do-Care model je klanten zich bevinden. Zie je dat veel bezoekers afhaken in een bepaald proces? Probeer dan te achterhalen hoe dat komt en ga optimaliseren. Bevindt jouw potentiële klant zich in de volgende fase? Stuur hem/haar dan een andere boodschap. Door het gedrag van je bezoekers te meten en door je bezoekers te segmenteren volgens het See-Think-Do-Care model, kan je heel veel geld besparen op online advertenties (of efficiënter inzetten).

Vergeet het AIDA-model

Misschien denk je leuk dat See-Think-Do-Care model maar eigenlijk is het gewoon een ‘gehypte’ versie van het AIDA-model (Attention-Interest-Desire-Action). Bij deze, nieuw is het model wel maar ‘gehypet’ zeker niet. Het AIDA-model is 100 jaar meegegaan maar kan anno 2018 niet meer op tegen het See-Think-Do-Care model om de volgende twee redenen:

  1.  Het AIDA-model denkt vanuit de organisatie. “Wat doen wij als organisatie om van een bezoeker een klant te maken?” Dat is de vraag die hierbij centraal staat. Ondertussen weten we dat het een stuk klantgerichter en verkoop bevorderlijker is als we denken vanuit de bezoeker. De vraag die organisaties daarbij moeten stellen is: “Wat wil de bezoeker zien, krijgen, horen, voelen.. voordat hij/zij tot een aankoop en een herhalingsaankoop overgaat?” Zoals de woorden al weergeven denkt het See-Think-Do-Care model vanuit de klant.
  2. Het volgende is een mega belangrijk vergeten onderdeel in het AIDA-model. Het AIDA-model gaat ervan uit dat het na een aankoop (Action) ophoudt. Nu is het zo dat een herhalingsaankoop sneller is gemaakt dan een eerste aankoop. Wat organisaties dan ook zouden moeten willen is een langetermijnrelatie met de klant aangaan. Is het niet om een herhalingsaankoop te stimuleren dan is het wel om van je klanten ambassadeurs te maken (lees meer over hoe CoolBlue van hun klanten hun ambassadeurs maakt). Het See-Think-Do-Care model speelt hierop in met de ‘Care’ fase.

Contact met Online Marketing Held

Hartstikke leuk dat je deze blog hebt gelezen. Is jouw organisatie op zoek naar een online marketing bureau dat impact kan maken? Een online marketing bureau dat de customer journey van jouw klant begrijpt? Dan komen wij graag met je in contact. Pak de telefoon of laat een berichtje achter. Wie weet boeken we over een paar weken al mooie resultaten.

Sharing is caring

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op whatsapp

Waarom Online Marketing Held?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie-instellingen

Edit your consent settings or view privacy policy.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen
Scroll naar top
Smiley

Welkom terug! Als we je ergens mee kunnen helpen.. Wij staan voor je klaar.

Smiley

Welkom terug! Als we je ergens mee kunnen helpen.. Wij staan voor je klaar.

Meld je aan voor kennis, nieuws en tips #B2B marketing

Spam? No worries. Daar houden wij ook niet van.