Steeds meer organisaties worstelen met de digitaliserende wereld. We zijn opeens genoodzaakt om ‘wendbaar’ te worden en ons sneller aan te passen aan veranderende omstandigheden. Digitale transformatie en digitale groeistrategie staat hoog op menig agenda. Alleen ontbreekt door de hoge complexiteit vaak inzicht in de stappen die er concreet gezet kunnen worden. Daarom ontwikkelden we een model dat je kan helpen om (1) inzicht te krijgen in jullie situatie als team of organisatie en (2) heldere vervolgstappen te definiëren.

De Digitale Groei Piramide

Wij werken volgens een eigen ‘agile marketing methodiek’. Dat betekent dat we werken vanuit een filosofie van continu ontwikkelen en verbeteren. Ik merk dat de urgentie voor het creëren van aanpassingsvermogen in organisaties de laatste jaren sterk toe is genomen. Die urgentie is met name gevoed door de digitalisering en het internet. Maar met urgentie komt in dit geval ook complexiteit mee: want voor iedere ondernemer en organisatie is er geen ‘1 size fits all antwoord’ op vragen als:

  • Waar moet ik beginnen met online marketing?
  • Op welke aspecten moet ik de focus leggen?
  • Wat is voor ons NU het meest belangrijk?

Ik geloof in een aanpak waarbij je het leggen van focus (mede) baseert op de ‘leerfase’ waarin een organisatie zich bevindt. Het figuur hieronder geeft in grove lijnen aan wat ik daarmee bedoel:

Digitale Groei Piramide

Onbewust onbekwaam

“Toen ik een jaar of 12 was dacht ik dat autorijden best wel simpel was. Hoe moeilijk zou zo iets nou kunnen zijn? Je stapt achter het stuur, start de auto, drukt het gaspedaal in en gaat lekker rijden totdat je aankomt op je bestemming, toch? Ik was me er niet bewust van dat ik nog helemaal geen auto kon besturen.”

De meeste organisaties hebben wel een website, maar zien dat met name als een ‘online visitekaartje’. Een plek waar je heen kunt gaan als je de url weet en waar je informatie over een bedrijf kunt lezen. Ze zijn er zich er echter niet van bewust dat een website niet alleen meer een online visitekaartje is, maar dat het een integraal onderdeel van je organisatie én groeistrategie moet zijn. Dat komt omdat zowel de consument als de B2B klant zich tegenwoordig online oriënteert voordat er een aankoopbeslissing wordt gemaakt.

Organisaties die ‘digitaal onbewust onbekwaam zijn’ hebben een slag te maken in hun mindset. Veelal zijn ze redelijk traditioneel georganiseerd en liggen er met name kansen om het online platform optimaler in te richten en meer gerichte bezoekers naar dit platform te trekken.

Bewust onbekwaam

De deceptie was groot toen ik de mogelijkheid kreeg om een keer te oefenen met autorijden op een verlaten terrein. Ik had nog nooit in een auto gereden en was te jong voor rijlessen dus het was best spannend. De eerste drie keer dat ik – voorzichtig – probeerde weg te rijden sloeg de motor af. Ik besefte me dat ik nog het één en ander te leren had voordat ik soepeltjes over de wegen kon toeren.”

Organisaties die ‘digitaal bewust onbekwaam’ zijn willen stappen gaan zetten, leren en ‘gas geven’ op de digitale transitie. Ze hebben een modus en mindset die deze richting op wil bewegen. Er zijn soms al stappen gemaakt om een nieuwe website te ontwikkelen en er wordt gewerkt aan het trekken van gerichte bezoekers via het online kanaal.

Vaak ontbreekt er echter nog een concrete kapstok, methode of strategie om naar gezamenlijke doelstellingen toe te werken. Er wordt wel geëxperimenteerd, maar het gebeurt vaak ad hoc, zonder de geleerde lessen mee te nemen naar nieuwe initiatieven. Er ontbreekt vaak een bepaalde samenhang tussen initiatieven en er blijven kansen liggen om conversies én interne processen te verbeteren.

Bewust bekwaam

Na een aantal rijlessen had ik wel het idee dat ik prima kon rijden. Maar toch moest ik er rekening mee houden dat ik regelmatig in m’n achteruit- en zijspiegels moest kijken. Zelfs toen ik rij-examen moest doen waren er aandachtspunten waar ik met m’n volle bewustzijn bij na moest denken om het examen te halen.

Organisaties die succes boeken via het online kanaal denken op een meer strategische manier na over digitale marketing. Ze maken keuzes die hun online platformen beter afstemmen op hun doelgroep(en), werken aan het uitbouwen van hun traffic (bijv. website verkeer) en meten wat er gebeurt op een platform. Vaak weten ze hoeveel website bezoekers converteren naar lead of klant.

Deze organisaties zijn een heel eind op weg naar duurzaam digitaal leiderschap in hun branche of niche, maar hanteren niet per definitie een duurzame strategie. Een voorbeeld hierin kan bijvoorbeeld een B2B dienstverlener zijn die al leads genereert via de website, maar de conversie nog sterk zou kunnen verbeteren. Het omarmen van een inbound benadering op marketing en sales kan dan vaak helpen om resultaten duurzamer, voorspelbaarder en succesvoller te maken.

Onbewust bekwaam

Vandaag betrapte ik mezelf erop dat ik op de snelweg van baanhelft wisselde zonder bewust te kijken in m’n autospiegels. Het was niet dat ik in een risicovolle bui was of m’n medeweggebruikers in gevaar wilde brengen. Ik besefte me dat ik het deed omdat ik gedurende de hele rit onbewust m’n omgeving in me op had genomen en automatisch handelde, afstanden inschatte en m’n snelheid aanpaste. Zonder na te denken, als in flow.

In de top van de digitale groei piramide bevinden zich organisaties die gezien kunnen worden als de digitale leiders in hun branche of niche. Deze organisaties hebben een balans gevonden tussen focus op strategie, platform, traffic en conversie. Het zijn organisaties en teams die kennisontwikkeling hoog in het vaandel hebben staan en deze kennis actief aan elkaar én aan de buitenwereld overdragen. Ze zijn niet per definitie alleen data gedreven – ze weten data een plek te geven, daar waar het impact heeft.

Duurzaam digitaal leiderschap zorgt niet alleen voor een voorspelbare groei in business, het wakkert het delen van kennis en het bieden van waarde aan. Digitale leiders denken vanuit de klant (B2C) of de klant van de klant (B2B). En de beslissingen die ze maken staan in teken van een ingeslepen ‘mentaal model’ waarin continue verbetering en menselijke ontwikkeling centraal staan.

Hoe kun je de Digitale Groei Piramide gebruiken?

Ontdek hoe ver jullie als organisatie zijn in ‘online volwassen worden’. Een hulpmiddel dat we hiervoor hebben ontwikkeld is deze zelftest (15 vragen, duurt 5 minuten).

Daarnaast zou je jezelf kunnen afvragen welke initiatieven er bestaan op het gebied van de 4 pilaren (strategie, platform, traffic en conversie) en of er samenhang tussen de pilaren aanwezig is.

Mocht je een keer willen sparren over bovenstaande, neem dan gerust contact met met ons.

Sharing is caring

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op whatsapp

Waarom Online Marketing Held?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie-instellingen

Edit your consent settings or view privacy policy.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen
Scroll naar top
Smiley

Welkom terug! Als we je ergens mee kunnen helpen.. Wij staan voor je klaar.

Smiley

Welkom terug! Als we je ergens mee kunnen helpen.. Wij staan voor je klaar.

Meld je aan voor kennis, nieuws en tips #B2B marketing

Spam? No worries. Daar houden wij ook niet van.